Otizm
- Can Arslan
- 3 Nis
- 1 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 13 saat önce

Otizm yaşamın ilk 3 yılı içinde ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden bir nöropsikiyatrik bir sendromdur. Özellikle iletişim ve sosyal etkileşimde meydana gelen belirgin bozulmalarla birlikte müzik ya da matematik gibi sınırlı alanlarda yeteneklilik de gözlemlenebilir.
Otizmin tipik belirtileri şunlardır;

Otizmde 3 temel alanda sorun yaşanır.
1.Sosyal etkileşimdeki yetersizlik
2.Dil, iletişim ve sembolik gelişimde normalden farklı olma
3.İlgilerin veya ilgilenilen etkinliklerin sınırlı sayıda olması

Otistik bireyleri tanımlamak için kullanılan pek çok davranış özelliği olmasına rağmen her kişi de tüm bu davranışların hepsine aynı anda rastlanmaz. Otistik çocuklar ve bireylerin hepsi birbirinden farklıdır.
Otizme sıklıkla eşlik eden bazı durumlar vardır bunlar;
hiperaktivite, temper tendrum (öfke nöbet), agresyon (saldırganlık), oto mutilasyon (kendine zarar verici davranış), streotipi (tekrarlayıcı hareketler), takıntılar, tekrarlayıcı ritüeller, tikler, duyu sorunları, uyku sorunları ve cinsel sorunlardır.
Otistik regresyon nedir?
Normal bir doğum ve gelişimi takiben 8 ay-2 yaş arası normal çocuklarda aniden, sıklıkla aylar içinde otistik belirtilerin ortaya çıkmasıdır. İlk belirtiler öğrenilen kelimelerin unutulmaya başlanması ve içe dönmedir. Erken eğitim tedavisi açısından bu farklılıkların aileler tarafından gözlemlenmesi önemlidir.
Otizm anne ve babalar tarafından bebeklik döneminde her zaman fark edilmeyebilir. Ancak bazı anne babalar bebeklerinin yaşamın ilk haftalarında gülümseme ve kucaklamaya tepki vermediklerini, göz kontağı kurmaktan yoksun olduklarını fark edebilirler. Yapılan araştırmalara göre otistik özellikler gösteren bebeklerde gözlemlenen davranışlar; sürekli ağlama ve huysuzluk, bütün gününü yatakta tepkisiz geçirmedir.
Otizmin kesin tedavisi yoktur. Bazen davranış problemleri kısmen ilaçlarla hafifletilip düzeltilebilir.
Otizmin tedavisinde en iyi yöntemin eğitim olduğu yapılan çalışmalar sonucunda benimsenmiştir. Dil eğitimi, dilin toplumsal kullanımıyla ilgili eğitimler, davranış eğitimleri, aile ile birlikte yürütülecek eğitimler, davranış değiştirme ve kazandırmaya yönelik eğitimler, görsel, işitsel ve motor bütünselliği sağlamaya yönelik yöntemler otizmin tedavisinde sıklıkla kullanılmaktadırlar.
Comments